ontwikkelingen bij Tetralogie van Fallot

 

 

Jaarlijks worden in ons land 1.300 à 1.400 kinderen geboren met een hartafwijking. Met steun van de Hartstichting werken wetenschappers aan oplossingen om hun hart zo sterk mogelijk te houden.

 

Met een aangeboren hartafwijking heb je tegenwoordig een veel grotere kans op een normaal leven dan vroeger. Onderzoek heeft gezorgd voor betere operaties, op steeds jongere leeftijd.

Toch krijgen de meeste patiënten in de loop van hun leven wel te maken met hartproblemen zoals :

- Ritmestoornissen 

- Hartfalen.

Veel kinderen met een aangeboren hartaandoening leiden een redelijk normaal leven. Ze hebben op jonge leeftijd een of meerdere hartoperaties gehad en hun hart functioneert redelijk goed.

Op volwassen leeftijd krijgen ze vaak last van :

- Ritmestoornissen

-Hoge bloeddruk 

- Longen problemen

- Hartfalen.

  1. Hartfalen komt vaak doordat de rechter hartkamer minder goed werkt. Deze vorm van hartfalen is niet goed te behandelen. De huidige medicijnen werken vooral bij hartfalen waarbij de linkerhartkamer niet goed functioneert.
  2. Dankzij moderne hartchirurgie is genezing mogelijk. Toch zal de patiënt zijn hele leven onder controle blijven staan. Getracht wordt om deze aandoening gedurende het eerste levensjaar te behandelen.

Er zijn twee verschillende operaties mogelijk:

Bij de shunt operatie wordt er een kunststof buisje tussen de Aorta en de Longslagader geplaatst.

  1. Hierdoor kan er extra bloed van het hart naar de longen stromen.
  2. Dit is echter een tijdelijke oplossing

 

Een blijvende oplossing is een operatieve correctie.

  1. Het gat in de tussenwand wordt gedicht.
  2. De vernauwing in de klep van de longslagader wordt vergroot.
  3. Nadeel van deze operatie is dat de klep van de longslagader vrijwel altijd zal lekken.
  4. Hierdoor zal het kind of de volwassenen elk jaar goed gecontroleerd worden.

 

 De nieuwste ontwikkelingen zijn:

  1. -Een voorspellende bloed test.
  2. -Meer scans halen, voorbeeld tijdens de hart operaties 3D opnamen samengevoegde CT, MRI en ECHO beelden om exact te bepalen hoe men gaat opereren.
  3. -Operaties voorkomt  medicatie gebruikt: Door een nieuwe techniek worden stukjes weefsel die hart problemen veroorzaken operatief uitgeschakeld.
  4. -Zenuwen uitsluiten bij hoge bloeddruk, soms lukt het niet om een hoge bloeddruk met medicatie onder controle te krijgen en dat geval biedt een operatie uitkomst waarbij de zenuwen die de nieren aansturen worden afgesloten. 
  5. ook kan een hartpatiënt via nieuwe digitale systeem(met behulp van een monitor en speciale pleister op de huid) in de thuissituatie in de gaten gehouden worden ,een apparaat aan huis ook aangesloten in het ziekenhuis en dichtstbijzijnde huisartsen post registreert het functioneren  van het hart nauwlettend op en geeft meteen door als er actie ondernomen moet worden.